Sayfalar

24 Ocak 2010 Pazar

Tarifler


Çay tarifi

...Toplum olarak çay içmeyi çok seviyoruz.Sohbetlerimizin, bir araya gelmelerimizin vazgeçilmez içeceğidir o. Hepimiz az-çok çay demlemeyi biliriz de,bir de bu işin ustaları vardır.
Onların elinden içilen çayın tadı bir başka olur.Ve iyi çay demlemenin bazı teknikleri vardır.Bizler de,sizlere hoşunuza gideceği ümidiyle böyle bir tarif vermek istedik.

Bir kere alırken kaliteli çay almak lazım. İkincisi kullanılacak suyun kalitesi de çok önemli. Ya şaşal suyu alın . Çay yaparken onunla yapın veyahut ta bir tasviye cihazı alın. Kireci sıfırlansın. Hiç olmazsa ikiye, üçe düşürülsün öyle bir çay yapın. Çay yapacağınız suyun içine o gün klor katılmışsa, onla çay yapmayın. Gidin dışardan bir damacana su alın onunla yapın. İnsan çayı çay olsun diye içer. İlle de yemekten sonra bir bulanık su içmek için içmez.. İkinci madde: suyun güzel kaynaması lazım. Üçüncü Madde: kaynamış suyu kenara çekeceksiniz bütün buharı kesilecek . Yani elinizi üzerine tuttuğunuz zaman yakmayacak hale gelecek artık. Bütün bütün duracak buhar. Kaynayan suyun içine çay attığınız zaman tıbben de zararlı.. Evet ondan sonra çayı ayrı bir kaba atıyorsanız demliyorsanız şayet o içine koyduğunuz kapta o çayı ılık suyla, elinizi yakmayacak fakat ılıklığını hissedebileceğiniz şekildeki suyla iki defa , üç defa yıkayacaksınız. Çok sıcak olmayacak,öyle olursa çayın rengini alır götürür.Soğuk olmayacak bu seferde üzerindeki o pislikleri götürmez. Yıkayacaksınız çayı. İki defa üç defa süzeceksiniz. Ondan sonra o bir tarafta yarı damınmış duran buhusu kesilmiş o sudan yarısına kadar dolduracaksınız. Bu büyük bir demlik olabilir. Kazan da olabilir. Yarısına kadar dolduracaksınız. Kokusu çıkmayacak şekilde kağıt koyup kapatacaksınız arasından. Usulü bu yani. Bu esaslara göre yapılacak. Sonra beş dakika duracak. Ondan sonra iki durum var: ya hemen beş dakika sonra o çayı ikram edeceksiniz misafire . Veya on dakika geçme ihtimali varsa, çayı içine attıktan sonra,bu defa onun üzerine o yarı doldurduğunuz şeyi ikmal edeceksiniz . Tam dolduracaksınız...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder