Sayfalar

24 Ocak 2010 Pazar

Salep(Sahlep) Tarifleri



Soğuk kış günleri giderek kapımıza dayanıyor. işte böyle günlerde içimizi ısıtacak şöyle sıcak bir salep e kim hayır diyebilir. önce salep nedir nerede yetişir neredelerde kullanılır onu anlatalım

Salep:  
Orchidaceae (orkideler) ailesinin birçok türünün toprakaltı yumrularından elde edilen Sahlepgiller familyasından; tel köklü otsu bir bitkidir. Kökünde 2 tane yumru vardır. Gövdesi, dik ve silindirimsidir. Çiçekleri salkım veya başak şeklindedir.

 Kullanılan yeri köklerindeki yumrularıdır. Yurdumuzda bir çok çeşidi vardır. Salep yumruları müsilaj, glikoz ve uçucu bir yağ taşır. İçerdiği en önemli madde glikomannandır. Su ve sütle birlikte kullanıldığında şiştiği için yaygın bir şekilde dondurma hammaddesi olarak kullanılır.

 Özellikle Maraş Dondurması olarak bilinen dondurmaya tat ve koku kazandıran, dünyada sadece Kahramanmaraş'ın dağlarında yetişen bir orkide türünden elde edilen saleptir. Kahramanmaraş'ın dağlarında toplanmadan dolayı orkide türleri son derece azalmıştır.

Anadolu orkideleri aşırı toplamadan dolayı tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bilinçsizce yapılan toplama yakında bu içeceğin, Orkidelerin tükenmesinden mütevellit içilememesine ya da çok ama çok pahalı olmasına sebep olacaktır. Doğal dengenin bozulmaması ve bir canlı grubumuzun daha silinip gitmemesi için gereken duyarlılığı göstermemiz gerekmektedir.


Gelelim tariflere 

 once yapmanız gereken en yakınınızdaki aktara uğramak ve birazcık saf salep almak. Birazcık diyorum çünkü hem pahalıdır hem de zaten çok az miktarda kullanılır.

 

1. tarif

 Evde saf salep yapmak için:
 tepeleme tatlı kaşığı salep ve 1 tepeleme tatlı kaşığı nişastayı (herhangi bir türü olur), biraz şekerle birlikte küçük bir kasede karıştırın. Biraz ılık süt ile ezerek bulamaç haline getirin. Bir yandan ocakta 2 litre süt kaynatın. Kaynayan süte hazırladığınız karışımı yavaş yavaş ekleyerek bir yandan çırpın. Tadına bakarak dilediğiniz kadar şeker ekleyin, kısık ateşte yarım saat kadar kaynattıktan sonra ocaktan almaya yakın 2 paket vanilya ekleyin. Hepsi bu kadar! En sevdiğiniz kupanıza doldurup bol tarçın ilavesiyle yudumlayabilirsiniz artık.

 Bize 1 litre süt yeter derseniz, tatlı kaşığı yerine çay kaşığı ölçüsünü kullanın. Annem genellikle fazla yapıp, kalanı soğuyunca buzdolabına kaldırır. Sonraki birkaç gün boyunca da her defasında içeceğimiz kadarını ısıtarak içmeye devam ederiz.





2. tarif

 Malzemeler
• 1 tatlı kaşığı nişasta
• 1 tatlı kaşığı patates nişastası
• 1 tatlı kaşığı pirinç unu
• 1 su bardağı süt
• 1 1/2 çorba kaşığı toz şeker
• Tarçın (istenildiği takdirde)  

 Tarif
Teflon tencerede nişasta, patates nişastası ve pirinç ununu hafif kavurun. Daha sonra süt ve toz şekeri katın.

Boza kıvamına gelene kadar pişirin. Üzerine de istenildiği takdirde tarçın serpip servis yapın.

 

Sahlepin Faydası Nedir? : Göğsü yumuşatır. Öksürük ve bronşitte faydalıdır. Kabızlığı giderir. Basur memelerinde faydalıdır. Zihni çalışma gücünü arttırır. Kalbi kuvvetlendirir. Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur. Vücudun ısınmasını sağlar. Cinsel gücü artırır.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder