Sayfalar

27 Ocak 2010 Çarşamba

Sağlık-Hamileler Dikkat : Hamilelik Depresyonu!



Kadınların yaklaşık beşte biri hamilelik döneminde depresyon belirtileri gösteriyor…
İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şükrü Kartalcı, kadınların yaklaşık beşte birinin hamilelik döneminde depresyon belirtileri gösterdiğini bildirdi.

Yrd. Doç. Dr. Şükrü Kartalcı, yaptığı yazılı açıklamada, depresyonun hamilelik dışında da kadınları sıklıkla etkileyen bir durum bozukluğu olduğunu belirtti.

Hamilelik sırasında geçirilen depresyonun teşhis edilmesinin zor olabileceğine dikkati çeken Kartalcı, şunları kaydetti:

`Kadınların yaklaşık beşte biri hamilelik döneminde depresyon belirtileri gösterir. Bu dönemdeki belirtiler hamileliğe has hormonal değişikliklerin bir sonucu olarak düşünülüp, normalmiş gibi değerlendirilebilir. Oysa bu düşünce hem anne hem de bebeğin sağlığı açısında önemli sakıncalar doğurmaktadır. Hamilelik sırasında geçirilen depresyonun teşhis edilmesi zordur ancak hamilelik sırasında tedavi edilebilen bir hastalıktır. Ancak ilk adım olarak yardım ve destek aranması, hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır.`

Kartalcı, depresyon geçiren kadınlarda sürekli üzüntü ve mutsuzluk hali, bir işe yoğunlaşma güçlüğü, çok az veya çok fazla uyuma, genellikle zevk veren olaylara karşı ilginin kaybolması, doğacak çocuğuna bakamama endişeleri, ölüm, intihar veya ümitsizlik düşüncelerinin sürekli tekrarlaması gibi durumların ortaya çıktığını da belirtti.


HAMİLELİK DEPRESYONU BEBEĞE ZARAR VEREBİLİR

Tedavi edilmeyen depresyon halinin, anne ve bebek açısından bazı zararlara neden olabildiğine dikkati çeken Kartalcı, tedavi edilmeyen depresyonun alkol alma, sigara içme ve intihar davranışı gibi erken doğum, düşük ağırlıklı doğum ve bebekte gelişimsel sorunlara neden olabileceğini kaydetti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder