Sayfalar

25 Ocak 2010 Pazartesi

Dns Ayarları ve Dns Ayarları Nasıl Değiştirilir? (Resimli Anlatım)



Dns ayarlarının ne işe yaradığını bilmiyorsanız buradan bilgi alabilirsiniz.

Şimdi gelelim dns ayarlarını nasıl değiştireceğimize. Resimli anlatımımız Windows Vista içindir ancak diğer Windows sürümleriyle benzerlik gösterir izlenecek adımlar ve mantık aynıdır.

Aynı zamanda resimler dizüstü bilgisayardan çekildiği için kablosuz internet olayı vardır ona takılmayın normal ethernet bağlantısında da yapacağınız işlemler birebir aynıdır.

Evet başlıyoruz.

Şimdi faremizi ekranın sağ alt köşesinde saatin orada bulunan interneti simgeleyen bilgisayarcıklarımıza sağ tıklayalım. 'Ağ ve Paylaşım Merkezi' ne tıklayın. (Windows Xp'de 'Ağ Bağlantılarını Aç' yazar)

Karşınıza bu tarzda bir pencere açılacak Ağ ve Paylaşım Merkezi'ne tıkladıktan sonra:




Aynı sayfaya resimden de görebileceğiniz üzere Denetim Masası/Ağ ve Paylaşım Merkezi ' nden de ulaşabilirsiniz. Windows Xp için de Denetim Masası/Ağ Bağlantılarım sekmesi geçerli olacaktır.

Bu ekrandayken 'Durumu Görüntüle' ye tıklayın. Karşınıza şöyle bir sayfa gelecek..

Burada özelliklere tıklıyoruz. Windows Xp için Ağ Bağlantılarım'da bulunan internet bağlantı simgemize sağ tıklayarak özellikler diyerek de aynı işlemi yapabiliriz.

Özellikler dedikten sonra da karşımıza çıkan şey buna benzeyen bir şey olmalı:


Kırmızı kutucukla çerçevelenmiş 'İnternet Protokolü sürüm 4(TCP/IPv4)' e çift tıklayınız. Windows Xp için TCP/IP kuralları diye geçer.

Bu da tamam diyorsanız son adıma geldiniz demektir. Son adımda karşınızda şöyle bir pencere olmalı:

Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan seçili olmalı ve şekilde yuvarlak içine alınmış yerlere dns parametreleri girilmelidir.

Önerebileceğim DNS Sunucuları:
  • OpenDNS (208.67.222.222 ve 208.67.220.220)
  • Google DNS (8.8.8.8 ve 8.8.4.4)
  • 4.2.2.1 ve 4.2.2.2
Bu DNS numaralarını Birincisi Yeğlenen(Tercih Edilen) DNS Sunucusu Bölümüne, ikincisi ise Diğer DNS sunucusu bölümüne girilmelidir.

DNS sunucularını doğru bir şekilde girdikten sonra bütün açtığımız pencerelere TAMAM diyerek çıkıyoruz ve (varsa) açık olan bütün internet tarayıcılarını kapatıyoruz. Daha sonra tekrardan tarayıcımızı açtığımızda gerek youtube gerekse başka yasaklanmış/engellenmiş sitelere ulaşabiliyor durumdayız.

Umarım faydalı olmuştur. Yorumlarınızı esirgemeyin lütfen.

Gel Demlen


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder